Om givere av nyre

by Fernando

Siden legene ved Bostons Brigham Hospital utførte den første vellykkede levende donor nyretransplantasjon i 1954, har nyretransplantasjoner blitt en akseptert og velprøvd måte å behandle kronisk nyresykdom eller terminal nyresykdom (ESRD). Det er bare to måter å bli en nyre donor. Antall levende givere av nyre har økt sammen med forbedret kirurgisk teknologi. Men flertallet av donerte nyrer kommer fra folk som er lovlig døde. De fleste mennesker med nyresykdom må plasseres på en venteliste for en nyre, noen ganger i flere år, med mindre en levende donor er tilgjengelig.

Betraktninger

Nyre givere som har inngått en organdonasjon samtykkeerklæring før deres død vil ha sine organer fjernet bare hvis den gjenlevende familiemedlemmer samtykke. The US Department of Health and Human Services og United Nettverk for orgel Sharing koordinere overføring av donert nyrer fra kadavre til resipienter. Valgene er basert på vev kampene, medisinsk prioritet og kroppsstørrelse. Kadaver donor nyrer ble brukt i ca 11.000 av mer enn 17.000 nyretransplantasjoner utført i 2006.

Funksjoner

Levende givere av nyre kan være relatert til mottakeren eller ikke-relatert. I begge tilfeller donor blodtype og kjemi, vevsprøver og andre faktorer som avgjør hvorvidt den potensielle donor er en god match. Transplantasjonen senter som tjener mottakeren vil planlegge en rekke tester for å avgjøre om donor er en fyrstikk. Ytterligere tester vil bli gjennomført for å finne ut om donor er frisk nok til å gjennomgå en operasjon for å fjerne donert organ. Levende donorer er også skjermet for HIV, hepatitt og diverse andre sykdommer som kan hindre vellykket transplantasjon av donerte nyren. Transplantasjon sentrum må også finne ut om den potensielle donor nyrefunksjon vil bli svekket etter donasjon. Mange transplantasjonssentre krever også at levende givere av nyre gjennomgå psykologiske tester.

Betydning

Selv om nesten alle religiøse organisasjoner og institusjoner godkjenne organdonasjon, øke antall nyre givere har vist seg å være utfordrende for det medisinske fellesskapet. Antall tilgjengelige levende og kadaver nyre givere er mindre enn en tredjedel av antall personer på transplantasjon venteliste. Verken en levende en nyre donor eller familien til en avdød donor er noen betale for eventuelle medisinske utgifter knyttet til organdonasjon. Mange organisasjoner som arbeider med ESRD pasienter også gi midler til å bidra til å dekke reise eller diverse utgifter som en levende donor kan medføre, hvis det er nødvendig.

Misforståelse

Hver transplantasjon sentrum har sine egne standarder for nyre givere, forutsatt at donor oppfyller medisinske kvalifikasjoner. Med forbedringer i medisinsk teknologi, mange transplantasjonssentre aksepterer levende givere opp til 65 år Risikoen for komplikasjoner er omtrent det samme som fra enhver operasjon. De vanligste problemene er smerter, infeksjoner, blodpropp og allergiske reaksjoner på anestesi. Risikoen for å dø av nyre donasjon er liten, ca 1 person i 1700.

Time Frame

Dagens kirurgiske teknikker gjør det nå mulig for en levende donor til å ha en nefrektomi etterfulgt av en 2-3 dagers sykehusopphold. De mest avanserte transplantasjonssentre bruker minimalt invasiv laparoskopisk kirurgi med mindre snitt og mindre arrdannelse. De fleste mennesker er i stand til å vende tilbake til arbeid eller andre normale aktiviteter i løpet av fire til seks uker etter å donere en nyre. En donor gjenværende nyre vanligvis begynner å gjøre arbeidet med den fjernet nyre umiddelbart. Nesten alle transplantasjonssentre overvåke levende donorer for medisinske komplikasjoner etter donasjon.