Kan du få Hepatitt C fra å dele en skje eller halm?

by Fernando

Kan du få Hepatitt C fra å dele en skje eller halm?


Hepatitt C-virus, også referert til som HCV, er en blodbårne virus som over tid skader på leveren. HCV kan forbli uoppdaget i legemet for så lenge som 20 år. Dette øker risikoen for overføring som mange er uvitende om at de er smittet. Dele en skje eller halm med en infisert person, spesielt for bruk av narkotika, er en måte å fange hepatitt C.

Transmission

Infeksjon med hepatitt C skjer gjennom kontakt med infisert blod. Helsearbeidere er i faresonen gjennom nålestikk hendelser. Usikre tatoverings praksis er en annen kilde til smitte. Den vanligste metoden for overføring er gjennom deling legemiddeltilbehør.

Dele legemiddelutstyr

Sprøytemisbrukere er på en høy risiko for HCV-infeksjon. Dele skjeer og sprøyter er en vanlig rute for overføring. Ifølge NAM, en HIV-informasjon organisasjon, er det også kjent at deling sugerør å fnyse narkotika er en annen metode for å fange viruset, som kokainbrukere kan ha blødning nesegangene.

Husholdningenes Transmission

Overføring av viruset kan skje hjemme, men er sjelden. Dele barberblad, tannbørster og andre personlige grooming hjelpemidler kan føre til infeksjon og bør unngås. Unngå blod kontakt, for eksempel rensing av sår, hvis du har kutt på hendene, da dette er en rute for infeksjon. Dele skjeer for å spise og drikke sugerør er ikke en metode for overføring.